top of page
Yazarın fotoğrafıMustafa Kemal

Villa Mimari Projesi Nasıl Hazırlanır - 2 [İç Mimari Tasarım - Dekorasyon]

Güncelleme tarihi: 12 Eyl 2019

Villanızın tasarım süreci ile ilgili olarak en önemli aşamalarından birisi de kuşkusuz iç mimari tasarımları ve uygulamalarıdır. Zamanınızın büyük çoğunluğunu içinde geçireceğiniz odalarınızın, salonunuzun, mutfağınızın, banyonuzun yani tüm iç mekanlarınızın tasarımı bir anlamda iç dünyanızın ve karakterinizin bütünleyici bir uzantısı olacaktır.


villa nasıl yapılır
www.mimarmustafakemal.com

Son yüz yıla kadar yapı ile ilgili tasarımların hemen hemen tamamı mimari tasarım disiplini içinde görülmekte iken, özellikle modern yaşam biçiminin getirdiği karmaşıklık ve uzmanlıklara ayrılan üretim biçimleri mimari çözüm süreçlerinin de alt başlıklar şeklinde yürütülmesini doğurmuştur. İç mimari tasarım ve dekorasyon bu başlıklardan biridir.


Eğer duygusal bir bağ kuracaksanız, villanızın iç mekan tasarımının ve dekorasyonunun alelade olmasını istemezsiniz. Zevkinize, bütçenize, istek ve ihtiyaçlarınıza, yaşam şeklinize göre iç mekan tasarımı da mimari ve diğer unsurlarda olduğu gibi uzman ellerde şekillenmelidir. Bu noktada sürece mimarınız yada iç mimarınız dahil olur. Villa tasarımı konusunda uzman mimarlar genellikle tasarladıkları villaların iç mimari tasarımı konusunda da oldukça başarılı işler çıkarmaktadırlar. Bununla birlikte, ev sahiplerinin mimarlarından ayrı olarak başka bir iç mimarla iç mekan tasarımlarını çalıştıkları da sık görülen bir durumdur.


İç mimari tasarım süreci, bina tasarımından bazı noktalarda karakter olarak ayrılsa da aslında özünde benzer prensiplerin farklı konu başlıklarına uygulanması olarak da görülebilir. Tasarım temel olarak istek ve ihtiyaçların belirli kısıtlar dahilinde nasıl çözüme ulaştırılacağı ile ilgili bir model sunmaktır.


Peki iç mimari tasarım süreci nasıl yürütülür, ne gibi konulara dikkat etmek gerekir, tatmin olunacak bir iç mimari proje ve mekan tasarımı elde edebilmek için villa sahiplerinin nelere dikkat etmesi gerekir detayları ile inceleyelim.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi öncelikle iç mekan tasarımı konusunda kiminle çalışacağınızı belirlemeniz gerekmektedir. Bu konuyu, tıpkı mimar seçiminde olduğuna benzer şekilde yürütebilirsiniz. Hatta daha işin en başında uygun bulursanız iç mekan tasarımını da yaptıracağınız bir mimar ile anlaşarak bu konuyu en başından da çözmüş olabilirsiniz. Her iki durumda da iç mekan tasarımınızın genel mimari tasarımla ve projenizin yönetim süreci ile ilişkisinin ve koordinasyonunun güçlü bir şekilde kurulması gerekmektedir.


Villa iç mekan tasarımı ile ilgili çalışmalara, villanızın mimari proje tasarım çalışmalarına paralel bir şekilde başlanması yapılacak en doğru şey olacaktır. Her ne kadar mimari tasarım sürecinde özellikle planlama çalışmalarında mekan düzenleri ve mekanlar içindeki mobilyaların yerleşimini gösteren tefriş çalışmaları yapılsa da genellikle kat planlarını hızla toparlamak amacıyla bu çalışmalar fazla detaylıca düşünülmeden gerçekleştirilir. Yani mimari tasarım sürecinde mobilya yerleşimine, sabit dolapların, vitrifiyelerin, mutfak tasarımının detaylarına fazlaca girilmeden genel yerleşim çalışmaları yapılır. Bu yaklaşım aslında bir ölçüde makul de görülebilir. Sonuçta villanızın mimari konsept tasarım sürecinde ortada henüz hiç bir şey yokken mekanlar şekillenmeye ve bir çok sistemin ve kısıtların bir biri ile uyumu sağlanmaya çalışılmaktadır. Ancak burada önemli olan, genel tasarımın belirginleştirilmeye çalışıldığı süreçte iç mimari ve dekorasyon ihtiyaçlarının yada zorululuklarının ve optimizasyonlarının da paralelde götürülmesiyle kazanılacak faydaları kaybetmemektir.


Mimari ve iç mimari tasarım çalışmalarının birbirine paralel olarak yürütülmesinin sayısız faydası bulunmaktadır. Her şeyden önce iç mekan tasarım çalışmalarına da önceden başlanmış olunur ve zaman kaybı minimize edilebilir. Mimari tasarımın olgunlaştırılması sürecinde mimara, iç mekan tasarım detayları ile ilgili sürekli olarak bir bilgi akışı sağlanır ve bu sayede mimari tasarımda geri dönüşü imkansız yada maliyetli uygulamaların önüne geçilmiş olur.


İç mimari tasarım çalışmalarının, projenin ilk evrelerinde başlamasının diğer önemli bir avantajı da projenin diğer paydaşları olan mühendislik grupları ve hatta uygulama grupları ile yakın diyalog fırsatı erken aşamalarda kazanılmış olur. Yalın yönetim anlayışına da uygun olan bu çalışma şekli ile iç mekan tasarımında ortaya çıkan önemli hususlar yapının cephesi, çatısı, terasları, balkonları, bodrumu, teknik alanları, peyzajı vb gibi bir çok unsuru da ne düzeyde etkileyecek erkenden öğrenilmiş olur.


Villa iç mekan tasarımı ve dekorasyonu özellikle villanın sahibi ailelerde evin annelerinin özel ilgisine girmektedir. Mimari tasarım sürecine paralel olarak iç mimari tasarımın da çalışılması ailenin tasarım sürecine daha yüksek bir oranda katılmasına, tasarımı sahiplenmesine ve yeni yuvaları ile daha güçlü bir bağ kurmalarına da vesile oalcaktır.


Mimari tasarım ile entegre yürütülmeyen iç mekan tasarımlarının bir çok kez yapıda tadilat yapılması durumuyla ev sahiplerini karşı karşıya bıraktığı bir gerçektir. Bir çok ev sahibi binasının genel inşaatı bittikten sonra iç mekan tasarımına geçmekte bu noktada da tasarım sürecinin ilerlemesi ile ihtiyaçlarını ve isteklerini daha net farkedebilmekte, bunun neticesinde de daha önce kendi kararlarıyla inşa ettikleri kısımları tadilata sokmaktadırlar. Bu ev sahipleri için hem zaman hem de maddi kayıplar yarattığından olumsuz bir durum oluşturmaktadır. Dolayısıyla mimari ve iç mimari tasarımın entegre bir şekilde çalışılmasının villa yaptıracak ailelere zaman ve para tasarrufu sağlayacağını da tekrar ifade etmekte yarar bulunmaktadır.


İç mekan tasarımında karar verilmesi gereken başlıca noktalar şunlardır:

  • Zemin kaplamalarının malzeme, renk, doku özellikleri

  • Duvar kaplamalarının malzeme, renk, doku özellikleri

  • Tavan kaplamalarının malzeme, renk, doku özellikleri

  • Vitrifiye ve armatür seçimleri

  • Anahtar, priz, aydınlatma seçimleri

  • Kapı, sabit mobilya, dolap ve diğer ahşap imalatların tasarımları ve seçimleri

  • Yatak, koltuk, masa, sandalye, sehpa gibi hareketli mobilyaların tasarımları ve malzeme, renk, doku seçimleri

  • Halı, kilim, perde, örtü gibi kumaş tipleri, desen ve doku seçimleri

  • Aydınlatma karakteri

  • Akustik çözümler

  • Engelli destek çözümleri

  • Merdiven tasarımı

  • Teraslar

  • Mutfak dolapları, tezgahı ve teçhizat seçimi

  • Yatak odası, banyo, salon, koridor, yemek bölümü gibi mekanların genel karakterleri

  • Sauna, spa, spor odası, oyun odası, hobi odası, çalışma odası yada nişi gibi özellikli mekanların tasarımı


Günümüzde mimari ve iç mekan tasarımı açısından seçenekler sınırsız denebilecek oranda fazladır. Hem tarz olarak hem de kullanılacak mobilya ve malzemeler açısından tüm dünyadan ürünlere ulaşmak oldukça kolaydır. Bu anlamda villa sahiplerinin tasarım sürecine başlamadan kendilerine en yakın buldukları tasarım örneklerini online ortamlarda incelemeleri ve ürünlerle ilgili kullanıcı deneyimlerini araştırmaları iç mimarları ile çalışmalarını kolaylaştıracaktır.


Mimari malzeme dünyası hem doğal hem de doğal olmayan malzemeler açısından çok miktarda seçenek içermektedir. Bunun yanında aynı malzemenin farklı üretim süreçlerinden geçerek çok farklı etki yaratacak şekilde kullanımı ile de tasarım farklılıkları yaratılabilmektedir.


Örneğin mermeri ele aldığımızda, enine yada boyuna kesimi ile farklı yüzey desenleri elde edilebildiği gibi, yüzey üzerine uygulanan işlemle parlaklığı, yansıtıcılığı ve dayanımı değiştirilebilmekte böylece aynı ham maddeden üretilen mermer plakaları hem banyonuzun duvarına yada tavanına, hem mutfağınızın tezgahına hem de giriş holünüzdeki bir sehpanın tablasına dönüştürülebilmektedir. Bu açıdan, iç mimar seçiminizde malzemeden çok iyi anlayan bir ekibi bulmaya çalışmak villa tasarımınızın kalitesine artı değer katacaktır. Bu sayede bir çok kalemde maliyet avantajı yakalama imkanına da kavuşmuş olabileceksiniz.


İç mekan tasarımında etkili olan önemli konulardan bir diğeri de projenizin bulunduğu bölgenin genel tasarım anlayışı olacaktır. Bu, muhtemelen bölgenin ikliminden ve yaşam biçiminden kaynaklanan bir çok sebeple yıllar içinde şekillenmiş ve olgunlaşmış bir tarz olacaktır. Örneğin çok sıcak bölgelerde zemin ve duvar kaplamalarında taş veya seramik gibi daha soğuk yüzey kaplamaları kullanımı yaygınken, soğuk bölgelerde ahşap ve tuğla kullanımı daha sık görülür. Bu tercihte yapı malzemelerinin farkli fiziksel özellikler göstermesi, sıcaklığı tutma ve aktarma davranışları önemli bir kriter olmaktadır. Bunun yanında bölgede kolaylıkla erişilebilen doğal kaynaklar da ekonomi ve sürdürülebilirlik açısından tercih sebebi olabilmektedir.


İç mekan tasarımında diğer önemli bir başlık da mekanlara genel hissiyatını veren renk karakterinin seçimidir. Sarı, turuncu, kırmızı gibi sıcak renkler soğuk bölgelerde ve dinamizim istenen mekanlarda; mavi, lacivert, yeşil gibi soğuk renkler ise sıcak bölgelerde ve dinginlik istenen mekanlarda daha çok tercih edilirler.


İç mekanda yaratmak istediğiniz karakter daha modern, sade ve zariflik üzerine ise genel olarak beyaz ve krem tonlarında bir genel arka plan uygun olacaktır. Buna karşın zenginlik, lüks ve güç algısı yaratmak istenilen mekanlarda altın sarısı, kahve rengi tonları ve hatta bazı mor tonları istenen etkiyi yaratmada yardımcı olacaktır.


İç mekan tasarımında en önemli konulardan birisi kullanılacak yüzey kaplamalarının renk, doku ve desen olarak birbirleri ile uyumunun sağlanmasıdır. Bu amaçla iç mimari tasarım sunumlarında malzeme seçimi sürecine genellikle bir "moodboard" ile başlanır. Moodboard iç mimar tarafından projede kullanmayı düşündüğü kaplama malzemelerini çeşitli kombinasyonlar ile yanyana koyarak sunduğu bir palettir. Mermer, kumaş, kağıt, ahşap, parke, seramik, metal gibi farklı bir çok rengi, dokusu ve deseni bulunan malzemelerden oluşturulmak istenen genel iç mekan karakterine uygun olarak seçilen numuneler yada onların görselleri bir kompozisyon oluşturacak şekilde bir arada gözlemlenir. Renk ve doku geçişleri, fon oluşturacak ve öne çıkarılacak malzemeler, ton seçimleri bu ürün paleti üzerinde tekrar tekrar değerlendirilir ve mekanlara ruhunu verecek ürün karmaları oluşturulur. Bu ürün paletleri, seçilen ürünlerin hangi yüzeyde nasıl durduğu ile ilgili fikir vermesi açısından çeşitli uygulama ve ürün fotoğrafları ile desteklenir.


İç mimari tasarımında, mimari proje tasarımında başlayan mobilya yerleşimleri yani tefriş çalışmaları geliştirilerek detaylandırılır. Her mekan için tefriş optimizasyonu yapılır. Plan çözümleri detaylandırılır. Malzeme paletinin yani moodboardun ve tefrişlerin geliştirilmesi ile iç mekanın gerçekte nasıl görüleceği ile ilgili foto gerçekçi görünüşler hazırlanarak tüm tasarımın gerçekte inşaat bitince nasıl görüleceği ortaya çıkmış olur. Bu çalışmalar sürecinde iç mekanın aydınlanması da hem pencerelerden gelecek olan doğal aydınlanma, hem de iç mekanda yapılacak olan yapay aydınlatmayı içerecek şekilde gerçekçi bir biçimde simüle edilerek mekanların görsellerindeki gerçekçilik boyutu arttırılır. Bu sayede henüz yapının belki de daha inşaatına bile başlamadan nasıl bir iç mekan tasarımı ortaya çıkacak tüm taraflar görmüş ve incelemiş olur.


İç mimari tasarımında sabit ve hareketli mobilyaların seçilmesi, tasarımı ve imalatı önemli bir yer tutar. Her ne kadar günümüz imkanları ile hemen her tarzda ürünü hazır olarak bulmak mümkün olsa da, iç mimarınız istek ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda size göre mobilya tasarımları yaparak villanızın tamamen size özel olmasını sağlayacak dokunuşlarda bulunabilir. Yada çok beğendiğiniz ama katalog fiyatları yüksek olan mobilyalardan ilham alarak bazı ürünleri çeşitli atölyelerde ürettirerek size maliyet avantajı sağlayabilir (bu durumda benzeri yapılacak ürünün fikri mülkiyet haklarının çiğnenmemesine dikkat edilmelidir).


Yapılacak tasarıma bağlı olarak bazı durumlarda iç mekan yapım maliyetleriniz villanızın geri kalan tüm maliyetlerinin toplamını geçebilir. Buna hazırlıklı iseniz herhangi bir sorun bulunmamakta, ancak iç mekanda kullanacağınız ürünleri seçerken maliyet kriterlerinizi tasarımcınıza önceden belirtmenizde büyük fayda bulunmaktadır.


İç mimarınız evde bulunan aile bireylerinizin kişilik ve fiziksel özelliklerine göre detay çözümleri üreterek hayatınızı kolaylaştıracak kişidir. Ailenizde bulunan engelli, yaşlı, bebek ve çocuk bireylerin istek ve ihtiyaçlarını özellikle belirtmeniz iç mimarınızın tasarımı sürecinde göz önünde bulundurması gereken önemli noktalar olacaktır. Özellikle güvenlik ve kullanım kolaylığı gibi unsurlar temel olarak göz önünde bulundurulması gereken noktalardır.


İç mekan tasarım zevkinize göre seçeceğiniz heykel, resim, biblo, saksı, bitki vb dekoratif ürünler yaşam alanlarınıza farklı bir hava getirecek ve duygularınızı derinleştirecektir.


Villa yapımı ile ilgili diğer yazılarım...




2.573 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Komentar


bottom of page