top of page

Hayalinizdeki villayı inşa etmeden önce yapmanız gereken 20 şey [2. kısım

Güncelleme tarihi: 12 Eyl 2019


villa nasıl yapılır
www.mimarmustafakemal.com

11- Kullanım sıklığı

Villanızı sadece yazlık olarak mı kullanacaksınız, yada haftasonları kafa dinlemek için kaçacağınız bir ikinci adres olarak mı. Ailenizin tek ve ilk adresi olmayacaksa belki de bazı konularda yaratıcı çözümler getirerek villanızdan düşündüğünüzden daha fazla fayda sağlayabilirsiniz. Günümüz teknolojisi, iletişim ve ulaşım imkanları ile artık mobil ve paylaşım ekonomisi bir çok yeni fırsatlar ve alışkanlıklar getirmektedir. Büyük maliyetlerle hayata geçireceğiniz villanızı kendi ihtiyaçlarınızı karşılamanın yanında günlük yada dönemsel kiralamaya vererek gelir getirecek bir yatırım haline de getirebilirsiniz.

Özellikle turizm bölgelerine yakın villaların ciddi rakamlara kiralanması birçok villa sahibini bu konuda harekete geçirmişken siz de planlarınıza bu konuyu dahil edebilirsiniz. Hatta evinizin planlamasını ayrılabilir bağımsız üniteler şeklinde düzenleyerek hiç düşünmediğiniz düzenli bir gelire bile sahip olabilirsiniz.


Göz önünde bulundurulması gereken bir diğer konu da kullanım sıklığınıza bağlı olarak teknik donanımı yada yapım sistemini daha optimize etmek olacaktır. Bu sayede ilk yapım ve kullanma maliyetlerinden de önemli oranda tasarruf etme imkanına kavuşursunuz.


Kullanım sıklığı açısından tasarım özetinde şunlar yer almalıdır:

· Villanızı ne sıklıkta ve düzende kullanacaksınız

· Villanızı başkalarına günlük yada dönemsel kiralamayı düşünür müsünüz

12- Yatırım Beklentileri

Villanızın sonuçta bir gayrimenkul olduğunu ve siz yatırım gözüyle bakmasanız bile bir yatırım değeri taşıdığını belirtmiştik. Bu noktada büyük maliyetlerle inşa edeceğiniz villanızın yapımına biraz da yatırımcı gözüyle bakmanızda büyük yarar olacaktır.

Gayrimenkul yatırımlarının temel getirileri kiralama ve zamanla oluşan değer artışıdır. Kira getirisinin ve değer artışının toplamı, ilk etapta arsa satın alımı, projelendirme ve inşaat maliyetleri için yaptığınız toplam harcamanın zamana bağlı maliyetini makul bir sürede karşılıyor ise bu durumda yaptığınız harcamaların yatırım anlamında da doğru olduğunu söyleyebiliriz.

Faizlerin yüksek olduğu dönemlerde gayrimenkulden kazanılan gelirler görece düşük olmakla birlikte genel olarak kira getirisi ile 20 yıldan kısa sürede gayrimenkul kendi maliyetini karşılıyor ise bu mantıklı bir yatırımdır.

Gayrimenkulünüzün mantıklı bir yatırım olması için sizin arzularınıza ve ihtiyaçlarına cevap vermesinin ötesinde piyasada da makul bir bekleme süresi sonunda talep görebilecek düzeyde uygun bir fiyat/kalite performansına sahip olması gerekmektedir. Bunun sağlanabilmesi için yer seçimi, kullanışlılığı, malzeme kalitesi, mimarisi ve teknik donanımı değerine bağlı olarak uygun bir hedef kitleye hitap edebilmelidir.

Tasarım özetinde yatırım beklentilerinizle ilgili olarak belirtmeniz gerekenler şunlardır:

· İlerleyen zamanlarda villanızı satma opsiyonunuz var mı

· Villanızı satmak isterseniz ne kadar süre beklemeye tahammül edebilirsiniz

· Villanızın konumu itibariyle hangi hedef kitleye birim fiyatı kaçtan bugün itibariyle satılabilir

· Villanızın çevresindeki benzer villaların birim ve toplam satış bedelleri nedir

13- Peyzaj Kullanımı

Bir villayı villa yapan en önemli şeylerin başında bahçe kullanımı ve peyzaj gelir. Peyzajı ve çevresi ile bütünleşebilen yapılar sertliklerini kaybeder ve daha yaşanılır olurlar.

Toprakla bütünleşebilmek günümüz şehir insanının faydalarını unuttuğu büyük bir kaybıdır. Toprak ve doğa insanın fazla elektriğini alır, duygularını dinginleştirir, zihnini berraklaştırır. Küçücük pencere önlerinde yada balkonlarda saksılarda bir şeyler büyütmeye çalışan şehirli insan için toprakla ve doğayla buluşmasına imkan verecek bir yuva mutluluğun gerçek anahtarı olabilir.

Tamamen kendi haline de bıraksanız, her gün bakımı ile de uğraşsanız villanızın çevresinde toprağı ve doğayı görmekten mutlu olacaksınız.

Peyzaj kullanımınıza dair tasarım özetinde şunlara değinmelisiniz:

· Bahçenizde ağırlıklı olarak ne yetiştirmek istersiniz

· Peyzaj tasarımında beğendiğiniz bir ekol var mı

· Bahçenizle ciddi anlamda uğraşabilecek misiniz yoksa kendi halinde mi kalmasını istersiniz

· Doğal bir görünüm mü sizi daha mutlu kılar yoksa geometrik olarak düzenlenmiş bir peyzaj mı

· Bahçenizde havuz, fıskiye, çeşme gibi su öğelerini ne yoğunlukta görmek istersiniz

· Çatı, teras ve duvar yüzeylerinde peyzaj uygulamaları ilginizi çeker mi

14- Yapısal sistem seçimi

Yapısal sistem seçimi çok teknik bir konu gibi gelebilir. Aslında doğru, teknik bir konudur. Yapısal sistem olarak ifade ettiğimiz şey villanızın ana taşıyıcı yapısı ve inşa sistemidir.

Günümüzde çok çeşitli yapım sistemleri bulunmaktadır. Her sistemin kendine göre avantajları ve dezavantajları vardır. En azından temel düzeyde bu seçeneklerin farkında olmak önemlidir. Çünkü seçeceğiniz yapım sistemi dekoratif bir unsur gibi sonradan kolaylıkla değiştirebileceğiniz bir şey değildir. Hatta inşa edildikten sonra hiçbir zaman köklü değişiklikler yapamayabilirsiniz villanızın yapısal sistemi üzerinde.

Genel olarak birkaç sistem tipi sayabiliriz.

· Betonarme karkas

· Hafif çelik

· Ağır çelik

· Yığma taş

· Yığma tuğla

· Kütük

· Ahşap karkas

· CLT ahşap panel

· Prefabrik sistemler

Yapılara baktığımızda ağırlıklı olarak betonarme karkas yapım sisteminin kullanıldığını görmekteyiz. Müstakil villa yapılarında büyük bir inşaat yoğunluğu olmadığı için şantiye süreci diğerlerine göre biraz uzun da sürse ülkemizde genellikle bu sistem tercih edilmektedir.

Betonarme karkas sisteminde temel, perde duvarlar, kolonlar, kirişler ve döşemeler betonarme den yapılmakta mekanların e odaların arasındaki bölücü duvarlar ise tuğla yada alçıpan gibi taşıyıcı özelliği olmayan malzemelerle inşa edilmektedir.

Ahşap, çelik ve prefabrike sistemlerin en büyük avantajını imalatın önemli bir kısmının atölyede tamamlanıp toprak seviyesinin üzerindeki yapısal kısımların bu atölyeden hazır getirilen kısımların şantiyede birleştirilmesi sayesinde zamandan ve kaliteden kazanmak oluşturmaktadır. Daha ince taşıyıcı elemanlar kullanma imkanı doğurduğundan bu sistemler ile net kullanım alanınız daha büyük olabilmektedir.

Maliyet ve süre açısından analizleri de göz önünde bulundurarak mimarınıza danışarak belirleyeceğiniz yapım sistemi tercihi vereceğiniz en önemli inşai kararlardan biridir.

Villanızın içinde ahşap kirişler, taştan duvarlar görmek istiyorsanız ahşap karkas ve yığma taş sistemlerini de göz önünde bulundurmalısınız

Aslında projenizi hayata geçireceğiniz konum bazen bazı sistemleri tercih etmenizde önemli bir etmen olabilir. Örneğin ormanlık bir alanda villanızı inşa edecekseniz kütük yapım sistemi ile yapmak çevreye daha iyi uyum sağlayacağından villanızın değerine değer katacaktır. Yada tarihi bir bölgede çevredeki tuğla evlerin arasında yığma tuğladan yapacağınız villanız sanki yüzlerce yıldır orada bulunuyormuş gibi bir etki yaratabilir.

Bunları göz önünde bulundurarak Tasarım Özetinde yapım sistemi ile ilgili olarak mimarınıza da danışarak vermeniz gereken kararlar şunlardır.

· Ana taşıyıcı sistem ve yapım sistemi ne olacak

· Binanızda normalin üstünde geniş açıklıklar (kolonun az olduğu çözümler) istiyor musunuz

· Lokasyonun özellikleri bariz bir şekilde bir sisteme yönlendiriyor mu.

15- Mimari tarz seçimi

Giydiğiniz elbiseyi her gün değiştirebilirsiniz. Yada yeni bir modeli çıktığında arabanızı. Sıkıldığınızda ayakkabınızı yenileyebilirsiniz. Villanızı bir kez inşa ettiğinizde onu yenilemenin bu kadar kolay olamayacağını size garanti edebiliriz.

Villanızın mimari tarzını belirlerken birçok örneği incelemenizi tavsiye etmemize muhtemelen gerek yoktur. Bu yola girdiğinizde yüzlerce belki de binlerce örneği inceleyeceğinizi varsayıyoruz. Bu doğru bir yaklaşımdır. Ama yeterli değildir.

Mimari teknik bir meslek olduğu kadar sanatsal bir aktivitedir aynı zamanda. Ayrı ayrı bir anlam ifade etmeyen bir yığın parçayı, malzemeyi, ekibi doğru ve güzel bir şekilde bir araya getirmek hiç de yabana atılamayacak bir entelektüel kapasite ister.

Kendinize yakın bulduğunuz mimari tarzı, dekorasyon stilini, peyzaj düzenlemesini seçeceğiniz mimarınız ile detaylı bir şekilde görüşüp hayalinizdeki mimariyi tasarlayabilmesine yardımcı olmalısınız.

Bu noktada işinin uzmanlığı gereği mimarınız size demode, zamanı geçmiş yada çirkin örnekleri ayıklamayı öğretecek mimari üsluplar üzerine derin sohbetler yapma fırsatı da bulacaksınız.

Mimari tarz tek bir kişinin keyfince karar verebileceği bir yaklaşımla oluşturulabileceği gibi; çevreye uyum, yapı sahibinin yaşam biçimi, mimarın üslubu, yerel malzeme imkanları ve bütçeyi göz önünde bulundurup daha sebepleri olan bir yaklaşımla da oluşturulabilir. Mimari tarz villanızın bulunduğu bölgeden ve yapım sisteminden de etkilenecektir.

Arkaik, Antik Stil, Romantik Stil, Romanesk, Gotik, Rönesans, Barok, Rokoko, Klasik, Art Nouveau, Modern, Konstrüktivist, Dekonstrüktivist, Postmodern, Neoklasik gibi literatürde genel yer edinmiş üsluplar olduğu gibi her ülkenin yada topluluğun kendine has geliştirdiği daha yerel üsluplar da bulunmaktadır.

Belki de bunların tamamından ayrı olarak Klasik Türk Evi’nin modern bir yorumu size en uygun mimari olarak gelecektir.

Bu konuda tasarımına-kalemine güvenebileceğiniz bir mimar seçmek stil seçmekten çok daha önemlidir.

Tasarım özetinde mimari tarz ile ilgili belirlemeniz gerekenler şunlardır:

· Herhangi bir üslup talebiniz var mı

· En çok beğendiğiniz villa örnekleri nelerdir.

· Beğenmediğiniz villa örnekleri nelerdir

16- Teknik alt yapı

Canlıların vücudunda yada bir aracın içerisinde yer alan bir çok sistem gibi eviniz de birbiri ile entegre edilmiş bir çok sistemi barındırır. Teknik sistemlerin entegrasyonu ne kadar iyi kurulursa yapınızın kalitesi, içinde yaşayacağınız süre boyunca hissedeceğiniz konfor o kadar artacak ve kullanım giderleriniz o kadar düşecektir.

Teknik alt yapı villanızın kanalizasyon, şebeke suyu, şebeke elektriği, iletişim hatları ile bağlantısından başlayarak, aradaki tüm tesisatı kapsar ve son kullanıcının yani ailenizin etkileşimde olacağı elektrik prizi, lamba, musluk gibi donatılara kadar uzanır.

Teknik alt yapı çözümleri mimari projeye entegre bir şekilde geliştirilmelidir. Tüm projelendirme ve inşaat süreci boyunca teknik ekipler mimarın yönetiminde koordineli bir şekilde hareket etmelidir. Projede gerçekleştirilen tüm revizyonlar tüm ekipler arasında anında uyarı ile paylaşılmalı ve farklı disiplinlerin hazırladığı yapa imal ettiği her kalem iş sürekli kontrol altında tutulmalıdır. Aksi halde bazı boruları geçirmek için kirişleri delmek yada elektrik kablolarınız ile makanik kanallarınızın çakışmasından dolayı tavan yüksekliğinden feragat etmek zorunda kalabilirsiniz. Mühendislik ekiplerinizin seçimi mimarınız ile birlikte vermeniz gereken önemli bir karardır. Teknik altyapıya dair sistemleri mimarınız ile birlikte netleştirmek işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Teknik alt yapıya dair tasarım özetinde netleştirilmesi gereken sistemler şunlardır:

· Isıtma sistemi seçimi

· Soğutma sistemi seçimi

· Havalandırma sistemi seçimi

· Sıhhi tesisat ile ilgili şartlar

· Elektrik tesisatı ile ilgili şartlar

· Kanalizasyon şebeke hattının konumu

· Temiz su şebeke hattının konumu

· Elektrik şebeke hattının konumu

· Doğalgaz şebeke hattının konumu

· Havuz tasarım kriterleri

17- Dekorasyon Düşünceleri

Genellikle evin içinin nasıl döşeneceğine evin hanımları karar verirler. Dekorasyonun da teknik yönleri olmakla birlikte daha çok kullanışlılık, dayanıklılık ve estetik zevkler ön plana çıkar.

Bir villada yaşamınızı sürdürecekseniz en çok ihtiyaç duyacağınız eşyaların dolaplar olacağına kesin gözüyle bakabilirsiniz. Geniş, derin ve büyük dolaplar evin gerçek sahibi olan hanımları en kolay mutlu etme yöntemi olacaktır.

Evinizin içini nasıl döşemek istediğinizi belirlemek için çeşitli örnekleri incelemenizde fayda olacaktır. Bu noktada mimarınız evinizin mimarisi ile uyumlu olan çeşitli alternatifler sunarak ufkunuzu genişletmenizde yardımcı olacaktır.

Ailenizde engelli bireyler varsa onların özel durumlarını göz önünde bulunduran çözümler üretmek gerekecektir.

Aydınlatma tasarımı iç mimari ve dekorasyon için önemli bir başlıktır. Mekanın duygusu üzerinde aydınlatma tasarımının önemli bir etkisi vardır.

Tasarım özetinde dekorasyon ve iç mimari ile ilgili olarak şu konulara değinmelisiniz:

· Genel dekorasyon anlayışınız nasıldır

· Tercih ettiğiniz mobilya tarzları nasıldır

· Yeni evinize getirmek istediğiniz mevcut mobilyalarınız var mıdır

· Aile bireylerinin sağlık durumu nasıldır ve engelli birey var mıdır

· Özel güvenlik önlemi almayı gerektirecek küçük bebek yada çocuk var mıdır

· Evde bakıcı yada yatılı yardımcı çalışacak mıdır

· Özel bir koleksiyonunuz yada sergilemekten hoşlandığınız eşyalarınız var mı

18- Teknolojik donanım

Teknolojinin her gün gelişerek hayatlarımızı değiştirdiği bir dönemde yaşıyoruz. Bundan 15-20 yıl önce cep telefonu yada internet lüks gibi görünürken artık hayatımızın önemli bir bölümünü dolduran temel ihtiyaçlar arasına girdiler bile.

Güvenlik sistemleri, bina otomasyonları, mutfak robotları, elektrikli arabalar, tabletler, oyun konsolları, akıllı giysiler vb. yaşama şeklimizi derinden değiştiren unsurlar halini almaya başladı.

Önümüzdeki yıllarda birçok farklı kullanımı olabilecek hologram, AR-VR teknolojileri, güneş panelleri, rüzgar gülleri vb gibi faydalı teknolojik gelişmeler ile karşılaşmaya hazır olmamız gerekmekte.

İnşa edeceğiniz villanızda şimdiden bu teknolojileri mümkün olduğunca ön görüp en azından altyapısal anlamda hazırlıklı olmakta büyük fayda bulunuyor.

Dolayısıyla hazırlayacağınız Tasarım özetinde aşağıdaki konulara da değinmek uygun olacaktır.

· Elektrikli araçlar için şarj ünitesi

· Fotovoltaik güneş panelleri ve elektrik depo üniteleri

· Bina otomasyonu

· Güvenlik sistemi

19- Beğenilen örnekler

Hayalinizdeki villayı andıran, hoşlandığınız özellikler barındıran ve tasarım sürecinde mimarınızla kuracağınız iletişimi kolaylaştıracak örnekler bulmanız yararınıza olacaktır.

Tasarım özetinde beğendiğiniz örneklerin aşağıdaki özellikleri taşımasında fayda bulunuyor

· Beğendiğiniz villa fotoğrafları

· Beğendiğiniz plan çözümleri

· Beğendiğiniz bahçe, peyzaj, mobilya ve aksesuar örnekleri

20- Beğenilmeyen örnekler

Beğendiğiniz örnekleri derlemek gibi beğenmediğiniz ve asla villanızda görmek istemeyeceğiniz örnekleri de toparlamak menfaatinize olacaktır.

Tasarım özetinde beğenmediğiniz örneklerin aşağıdaki özellikleri taşımasında fayda bulunuyor

· Beğenmediğiniz villa fotoğrafları

· Beğenmediğiniz plan çözümleri

· Beğenmediğiniz bahçe, peyzaj, mobilya ve aksesuar örnekler.

SONUÇ

Tasarım özeti konusuna 2 kısımdan oluşan ve detaylıca bakış atmaya çalıştığımız yazılarımız ile üzerinde fazlaca durulmayan bu konuya açıklık getirmeye çalıştık.

İyi bir tasarımcı, proje ekibi yada mimar tasarım özetinin öneminin farkında olur ve işin en başında sizi bu konuda yönlendirerek olası hataların önüne geçer.


Villanızla ilgili tasarım özeti hazırlamakta zorlanırsanız mimarınızdan dan destek almayı unutmayın.


Bir sonraki yazımız 10 Başlıkta Villa Yapımı ve Tasarım Özeti ile ilgili olan Hayalinizdeki villayı inşa etmeden önce yapmanız gereken 20 şey [1. kısım] yazılarımızda kısaca değindiğimiz Lokasyon Tespiti üzerine olacaktır.


Villa yapımı ile ilgili diğer yazılarım...



1.384 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page